WŁĄCZ RADIO EZG!

POSŁUCHAJ:

ezglogo2

 

Aktualnie nadajemy:

winamp mediap

real

A A A

Kluski rosanowskie i te „żelazne” według przepisu prababci, kapusta „bida”, miód z mleczy, grochówka znad Czerniawki – tych i wielu innych przysmaków kuchni regionalnej będzie można skosztować podczas odbywających się w najbliższą niedzielę (21 sierpnia) Dożynek Wojewódzkich w Wieluniu.

Reprezentantki powiatu zgierskiego – Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Proboszczewic, Rosanowa, Szczawina Dużego i Łagiewnik będą przekonywać mieszkańców województwa łódzkiego o tym, że warto zawitać do naszego powiatu, odpocząć w miejscowościach o uzdrowiskowym klimacie i zachwalać zdolności kulinarne lokalnych kucharek, pań domu. Wszystkie z przygotowywanych na tą okazję dań posiadają certyfikaty potwierdzające ich „zgierskie„ pochodzenie a niektóre z potraw zostały wcześniej docenione i nagrodzone w konkursach, takich choćby jak „Tygiel Smaków”. 

Małgorzata Tomczuk 
Starostwo Powiatowe w Zgierzu

.