WŁĄCZ RADIO EZG!

POSŁUCHAJ:

ezglogo2

 

Aktualnie nadajemy:

winamp mediap

real

A A A

 


W Zgierzu coraz częściej puby lub pizzerie są zamykane, a na ich miejsce powstają banki lub inne instytucje państwowe. Na szczęście nie brakuje ludzi, którzy w dzisiejszych czasach nie boją się otwierać nowych lokali. Takim właśnie człowiekiem jest pan Adam Wojda, który jest właścicielem najostrzejszego miejsca w mieście – "Tabasco".

(fot. Ewa Marciniak)

 

EZG.INFO.PL: Skąd nazwa?

Adam Wojda: Chcieliśmy nadać temu miejscu ostry meksykański klimat. Nazwa związana jest z naszym jedzeniem firmowym, które polecamy. Lubimy bardzo ostre jedzenie, lubimy przyrządzać ostre potrawy i przyrządzamy je bardzo dobrze. Nazwa związana jest też z naszymi inspiracjami muzycznymi.

 

EZG.INFO.PL: Inspiracjami muzycznymi... to znaczy?

A. W.: Adam Ostrowski.


EZG.INFO.PL: Jak długo trwało stworzenie tego miejsca?

A. W.: Plany istniały już ponad rok, to miejsce zaczęliśmy tworzyć na wiosnę, cały lokal, wystrój, organizacje sprzętu, stworzyliśmy przez około 2 - 3 miesiące.

 

EZG.INFO.PL: Kto może być gościem tego lokalu?

A. W.: Każdy. Staramy się nie zamykać na jedną konkretną grupę ludzi, każdy chyba znajdzie u nas jakaś potrawę, napój, alkohol. Każdy lubi coś innego. Staramy się dopasować do wszystkich ludzi młodszych i starszych. Młodsi ludzie pewnie wolą pizzę, starsi makarony, jakieś dania grillowane czy obiady. Klimat oraz wystrój też powinien odpowiadać szerszej klienteli.


EZG.INFO.PL: Czy będziecie tutaj mieli jakieś inne rozrywki, atrakcje?

A. W.: Tak, staramy się ruszyć za jakiś czas z karaoke oraz bilardem. Oczywiście potrzeba na to czasu, ponieważ dopiero zaczynamy działalność, ciągle modyfikujemy menu, ale z najbliższych atrakcji na pewno dojdzie konsola, na której będzie można pograć przy piwie czy jakimś daniu - ludzie już przynoszą swoje konsole i grają na sofach. W przyszłości myśleliśmy też o postawieniu na zewnątrz dużej drewnianej huśtawki dla dzieci.

 

EZG.INFO.PL: Czym ten pub rożni się czymś od pozostałych?

A. W.: To nie jest zwykła pizzeria, powszechna z jednolitym wystrojem, tam gdzie tylko się wchodzi coś szybko zjeść i wyjść. Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym ludzie przyjdą nie tylko właśnie coś zjeść, ale i usiąść, porozmawiać. Dlatego mamy sofy, aby było wygodniej. Interesowało nas też zrobienie klimatu pubowego, dlatego oferujemy duży wybór alkoholi - z takich mocniejszych to na przykład różnego rodzaju wódki, whisky, tequila. Staraliśmy się to wszystko zorganizować tak, aby ludzie przyszli tu posiedzieć dłużej niż na czas, jaki im zajmuje wypicie jednego piwa lub zjedzenie posiłku.


EZG.INFO.PL: Czy można wynająć lokal? I jak to wygląda?

A. W.: Tak, organizowaliśmy już imprezy urodzinowe zamknięte - na razie na 10 osób. Możemy stworzyć parkiet do tańczenia w oddzielnej części sali. Jesteśmy w stanie zorganizować imprezę na około 20 - 30 osób. Mamy tez ogródki na zewnątrz, więc nawet pełna sala nie przeszkadza nam przyjmować gości z zewnątrz.


EZG.INFO.PL: Dlaczego ludzie powinni tu przychodzić? Może kilka słów na zachętę...?

A. W.: Bardzo serdecznie zapraszamy! Serwujemy nie tylko wspaniałe pizze, ale i obiadowe grillowane, polecamy nasze potrawy firmowe, czyli bardzo ostre. Ludzie powinni tu przychodzić, ponieważ mamy fajny wystrój oraz klimat tego lokalu. Poza tym jesteśmy usytuowani w bardzo spokojnym miejscu, więc ludzie po obiedzie bądź kolacji mogą wyjść na spacer właśnie na Malinkę lub do lasu. Nie jesteśmy w centrum, nie ma tutaj dużego ruchu, więc rodzice nie muszą się martwić, że dziecko wyjdzie z lokalu i potrąci je jakiś samochód. Staramy się też zorganizować miejsce dla dzieci - tak jak już mówiłem postawić huśtawkę na zewnątrz lub małe stoliki w środku lokalu, aby dziecko mogło usiąść i się pobawić w czasie gdy rodzice będą jedli. Chcemy zorganizować taką obsługę i kuchnię, aby ludzie wracali do nas częściej niż do innych zgierskich lokali.

 

 

Serwisowi EZG.INFO.PL wypada zatem życzyć powodzenia nowemu zgierskiemu lokalowi, zaś wszystkich zainteresowanych zaprosić na ostre dania właśnie do "Tabasco" przy ul. Przygranicznej 62 w Zgierzu. Numer telefonu do lokalu: 796-425-332 

 

 ---
Aleksandra Jóźwiak
Ewa Marciniak

.