WŁĄCZ RADIO EZG!

POSŁUCHAJ:

ezglogo2

 

Aktualnie nadajemy:

winamp mediap

real

A A A

Sześć kucharskich drużyn uczestniczyło w konkursie "Gotowanie bez granic" w Zespole Szkół nr 1 im. Cezaka. Zgierski Ekonomik gościł u siebie zespoły z Krakowa, Czech, Słowacji i Łotwy. Uczniowie z naszego miasta zajęli 3. miejsce.

gotowanie cezak

Każda z dwuosobowych drużyn miała za zadanie przygotować dwa dania z łososia i perliczki według własnej receptury i poddać je ocenie profesjonalistów: Piotra Pawłowskiego – zastępcy szefa kuchni restauracji hotelu „Andels” w łodzi, Małgorzaty Owczarczyk – menagerowi restauracji Aquaparku „Fala” w Łodzi i Zbigniewa Kociołka – absolwenta „Cezaka”, obecnie szefa kuchni zgierskiej restauracji „Raj”. Jury oceniało technikę przygotowania potraw, ich estetykę i to co najważniejsze – smak.

Szkoła ze Zgierza już po raz 3 uczestniczyła w „Gotowaniu bez granic”. Podobnie jak rok temu, w tegorocznym konkursie zajęła 3. miejsce, ustępując jedynie drużynie z Czech i zwycięskim Słowakom. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył też kiermasz stoisk z regionalnymi smakołykami, i atrakcjami turystycznymi państw – uczestników „Gotowania bez granic”. Za sprawą degustacji chlebów, dań, słodyczy, rodzimych nalewek, a także licznych folderów turystycznych i prezentacji multimedialnych, można było poczuć klimat Krakowa, Rygi, Kieżmarku, czy miejscowości Policka i Jirkov. 

.