WŁĄCZ RADIO EZG!

POSŁUCHAJ:

ezglogo2

 

Aktualnie nadajemy:

winamp mediap

real

A A A

GotowanieW czasie ferii zimowych uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu uczestniczyli w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „Varenie bez hranic” (Gotowanie bez granic). Organizatorem tego konkursu była Stredná odborna škola w Kiežmarku na Słowacji.

Zgierz reprezentowali uczniowie technikum organizacji usług gastronomicznych: Daria Kurek,  Łukasz Słowiński oraz Bartłomiej Jatczak. Uczniowie popisali się umiejętnościami w przygotowaniu dania z wieprzowiny oraz zaprezentowali pokaz multimedialny „Szkoła w regionie” pod czujnym okiem opiekunów: Violetty Pietrzykowskiej i Andrzeja Pawłowskiego. Wszystkie koszty związane z konkursem (zakup surowców niezbędnych do wykonania zadania konkursowego i transport) pokryte zostały z funduszu Starostwa Powiatowego w Zgierzu.

- Uczniowie zajęli czwarte miejsce, ale to był sukces, ponieważ to ich pierwszy konkurs międzynarodowy – mówi Violetta Piotrzykowska. – Młodzi kucharze stanęli na wysokości zadania, nie tylko od strony gastronomicznej, ale także wykazali się wysoką kulturą osobistą i umiejętnością autoprezentacji. 

źródło: Karolina Kałużna, www.powiat.zgierz.pl 

 

.