WŁĄCZ RADIO EZG!

POSŁUCHAJ:

ezglogo2

 

Aktualnie nadajemy:

winamp mediap

real

A A A

zu3w witCRola owocowej witaminy C w organizmie ludzkim była tematem wykładu otwartego w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku. O konieczności dbania o zdrowie mówiła mgr Magdalena Kawka, absolwentka Akademii Medycznej.

W trakcie wykładu, który odbył się 27 lutego, mgr Magdalena Kawka zwróciła uwagę na fakt, że organizm człowieka nie potrafi sam wytwarzać witaminy C, nie umie jej też magazynować. Stąd konieczność nieustannego jej dostarczania wraz z odpowiednim pożywieniem. Witamina C, czyli kwas askorbinowy podnosi odporność, odtruwa organizm i jest silnym przeciwutleniaczem. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jest niezbędny w produkcji białych ciałek krwi oraz kolagenu i podstawowych białek, stanowiących budulec tkanki łącznej, kości, chrząstek i ścięgien. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym udaru mózgu.

Podczas spotkania poruszono kwestię przewagi witaminy naturalnej nad tą zażywaną w postaci tabletek oraz które owoce mają jej najwięcej. Średnia zawartość witaminy C w 100g cytryny to 30-50 mg, a w tej samej porcji owoców róży 840 mg. I właśnie sok z róży mieli okazję wypić po wykładzie słuchacze i słuchaczki ZU3W.

Rozmowa Anny Zarzyckiej z Magdaleną Kawką o zdrowym żywieniu:

(3:38)

.